2016. március 5., szombat

Vegán, ragacsos, szezámos karfiol (és brokkoli)

Két hete lökdöstem a hűtőben egy karfiolt, egy fél brokkoli társaságában, ami már megkezdte végérvényes hanyatlását, úgyhogy gyorsan kellett vele kezdeni valamit. Korábban is készítettem már hasonlót, de akkor hús került a szósz alá. Most viszont ezek a kis nyomorultak fürödtek meg benne, és a végeredmény, hogy a férjem szavaival éljek: "jobb lett, mint a kínaiban" :) Most komolyan...kell ennél nagyobb bók, ha az ember kínai kaját tesz az asztalra? :D Ja igen...kb 30 perc alatt elkészül az egész :)




Hozzávalók:
3 főre
250ml-es csészével

1 kisebb fej karfiol, vagy brokkoli (nálam egy fej karfiol, és a brokkoli kb 150g lehetett)
1és 1/4 csésze rizstej (vagy valamilyen más, növényi, vagy tehéntej, ha csak azt használsz)
1 csésze liszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál olaj

A szószhoz:
1/2 csésze szójaszósz
1/2 csésze méz, vagy agáve szirup
3-4 evőkanál almaecet, vagy rizsecet
2 evőkanál szezámolaj
2 teáskanál friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma összenyomva
2 teáskanál chilipehely
1 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 csésze hideg víz
szezámmag
A tálaláshoz: rizs



A karfiolt és a brokkolit szedd rózsáira. Ne hagyd nagyra, hogy minél jobban meg tudd forgatni majd a szószban. Kenj ki az olajjal, egy sütőpapírral bélelt tepsit. Keverd össze egy tálban a tejet, a lisztet, sót, sütőport.

 (hmmm...ezek a rózsák kicsit nagyok lettek...kisebbeket készíts :) )

Forgasd meg benne a rózsákat, és tedd az olajozott sütőpapírra. Ezt a műveletet a legegyszerűbb kézzel egyenként végrehajtani ;) Előmelegített, 220'C-os légkeveréses sütőben süsd 10-15 percet. Félidőben forgasd meg a rózsákat. Nem lesz teljesen puha, kicsit ropogós lesz.



Közben készítsd el a szószt: Serpenyőben kezd el melegíteni a szójaszószt, a mézet/agávét, almaecetet, szezámolajat, gyömbért, fokhagymát, chilit. Ha már forr, add hozzá a vízzel elkevert keményítőt, és alacsony lángon forrald addig, amíg be nem sűrűsödik, és szép, fényes, kicsit áttetsző nem lesz. Ehhez 2-3 perc bőven elég lesz. Ha a karfiol és a brokkoli elkészült, forgasd meg a szószban, szórd meg a szezámmaggal, és már tálalhatod is. A rizs, jó barátja ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése