2016. március 18., péntek

Chilis-csokis trüffel

...meg vegán...meg cukormentes...meg vaj és tejszín mentes is, és még csoki sincs benne :)
Ne aggódj, ezek nélkül is naagyon finom lesz.
egyébként ez a kis hmmm...nasika a véletlen műve: arra a kérdésre szerettem volna "válaszolni", egy cuki, dietetikus lány játékán, hogy mi lennék én a tányéron. Mivel kicsit tanácstalan voltam, megkérdeztem a férjem, végülis, mégiscsak ő ismer a legjobban, és ő azt vágta rá, hogy chilis csoki :) hát nem édes :)
Némi fejben forgatás után született meg ő...vagyis én ;)

Azért ne tévesszen meg az, hogy nem tartalmazza a hagyományos hozzávalókat, ez bizony nem egy diétás desszert, mert azért van zsír és szénhidráttartalma gazdagon, bár az is igaz, hogy még mindig alacsonyabb, mint egy hagyományos trüffelben lenne. Ráadásul az ember ritkán tol be az ilyenekből egy egész adagot...(mondjuk jó esetben ;))



Hozzávalók
kb 10 darabhoz

200g aszalt datolya (kb 20 szem)
3 púpos evőkanál mogyoróvaj (nálam házi, tehát cukormentes) ha nincs mogyivaj, darálj le negyed csésze földimogyorót
1/4 csésze cukrozatlan kakaó
3 evőkanál sótlan napraforgómag darálva
1/2 teáskanál chilipor
csipet só
opcionális: sztívia, vagy eritrit, vagy nyírfacukor, ízlés szerint, de mindenképpen porítva
kakaó a forgatáshoz

Magozd ki, és áztasd be a datolyát kb 10-15 percre, hogy kicsit megpuhuljon. Ez az a recept, aminek ne állj neki egy alacsony teljesítményű aprítóval, mert ki fogod csinálni.
Amennyire tudod, nyomkodd ki a vizet, és dobd az aprítóba. Zúúúzd le, de nagyon. Ez csak több részletben fog menni, alkalmanként kapirgáld le az aprító faláról. Keverd össze a kakaót és a chilit, és tégy minden mást is az aprítóba.
Nyomd a gombot, amíg massza nem lesz belőle. Közben kapargasd a falról...mármint az aprítóéból, belülről...az odatapadt részeket. Ne add fel, előbb utóbb összeáll. Közben kóstolgasd, elég édes-e, de a chilivel vigyázz, alattomos: ha elsőre nem érzed, várj néhány pillanatot, mert úgy az igazi, ha csak a végén...csak a háttérben csíp ;)
Ha kész, készíts belőle golyókat, és forgasd bele a kakaóba :)
Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése