Igaz, hogy már nagyjából három hónapja készülök a karácsonyra
(igen…tudom…néha nekem is kínos… :P ), de persze, valahogy mindig az utolsó
percre marad néhány ajándék elkészítése. Bár van ennek jó oldala is, például
nem ropogtatjuk el, mire aktuális lenne. Ezért jó, ha van a tarsolyban néhány,
az utolsó pillanatban is elkészíthető ajándék.
Ilyen ez is, mert amellett, hogy nagyon látványos, és finom, hamar
elkészül, és nincs vele sok macera.
Hozzávalók:
Csoki (ét, tej, fehér, vagy ezek tetszőleges variációja)
Magok (dió, pisztácia stb)
Aszalt vagy szárított gyümölcs (áfonya, sárgabarack stb)
Opcionális:
Cukorhőmérő, kakakóvaj
Nálam most dió, pisztácia, és áfonya került bele. A csoki mennyiségét
körülbelül úgy számold, hogy egy nagyjából 4cm átmérőjű korong, olyan másfél
kocka csokiból lesz.
Ha diót használsz, előbb érdemes megpirítani, hogy le tudd dörzsölni a
„héját”. A pisztáciát hámozd meg. A magokat, és az aszalványt vágd apróra, és
tedd félre.
A csokit (én 2/3 ét, 1/3 tejcsokit használtam) temperáld. Ez fontos
lépés, mert ettől nem fog a csokid elolvadni szobahőmérsékleten, illetve nem
lesz foltos, és matt.
Erre több módszer is létezik, de szerintem a következő kettő az, ami
mindenféle gyakorlat nélkül is könnyen kivitelezhető, otthoni körülmények
között:
1.
A csoki 1/3 részét tedd tálba, és gőz fölött
olvaszd fel, de ne melegítsd 40’C fölé. Utána vedd le a gőzről, és apránként
keverd hozzá a maradék, apróra vagdalt csokit. Folyamatosan kevergesd. Miközben
a csoki felolvad, a megfelelő hőmérsékletűre hűti a keveréked. Ugyanígy tégy a
fehércsokival is.
2.
Ez picit macerásabb, de szerintem szebb a
végeredmény, mert ezzel igazán fényes, roppanós csokit készíthetsz.
Szintén gőz fölött, olvaszd fel a csokit, ismét kb 40’C-ig. Vedd le a
gőzről, és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza 34-35’C-ra. Adj hozzá
1%-nyi kakaóvajat (100g csokihoz 1g kakaóvaj)és hűtsd tovább 31-32 fokosra.
…igen, tudom, ez, hogy hangzik, de nem is olyan nehéz. Ha kicsit melegebb, mint
a testhőmérsékleted, akkor kb a 40 fokra jó vagy. Ha kb testhőmérsékletű, akkor
már meg is van a 35 fok, és ha picit langyosabbnak érzed, akkor
ding-ding-ding…megvan a nyertes :D
(bocs, minden cukrásztól, és hozzáértőtől… :))
Aztán ugyanez a fehércsokival is (amíg hűtöd az egyiket, kezd
melegíteni a másikat)
Amire mindkét esetben figyelj, hogy ne kerüljön víz a keverékbe.
Ha elkészültél a csokikkal, nincs más dolgod, mint egy kanállal kis
korongokat készíteni egy sütőpapírra.
A másik színből cseppents egy pöttyöt a
korong közepére, egy fogvájóval készítsd bele örvényeket, végül szórd bele az
előkészített ropogtatnivalókat, és óvatosan nyomkodd bele.
Néhány órára tedd a hűtőbe.
Ha teljesen megdermedt, már csomagolhatod is!
+1 A csokis tányért nehogy elmosogasd :) Öntsd fel meleg
tejjel, és lepd meg pindurt (vagy Magadat) egy forrócsokival
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése